Erectia barbatului si excitatia

Principiul de baza la erectia barbatului este simplu: este vorba de umplerea cu sange, sub presiune, a unui furtun inchis, penisul, facut din tesuturi erectile, un tesut erectil fiind un tesut vascular apt a se umple cu sange. In realitatea, o erectia barbatului este un fenomen extrem de complex, subtil, admirabil.

Denumirea de „corp spongios" ofera o prima informatie: unul dintre acesti corpi este structurat ca un burete, adica este facut din alveole; denumiti „cavernosi", ceilalti doi corpi sunt facuti din mici caverne. Alveolele si cavernele sunt niste cavitati, astfel cele doua tipuri de corpi au aceeasi structura: sunt acumulari de minicavitati sau de saci de marimea de 3 mm. Exista cateva sute de mii de astfel de structuri.

Fiecare concavitate este prevazuta cu o miniartera care o alimenteaza cu sange si o minivena care o evacueaza. Cand apare excitatia, miniartera se dilata, debitul se mareste si minivena se inchide, nelasand sangele sa iasa. Rezultatul este ca sangele se pastreaza in cavitate, care incepe sa se umfle; aceasta umflare este limitata de tesutul care inconjoara penisul. Deci sangele se acumuleaza, iar presiunea creste intarind tesutul erectil. Este principiul anvelopei si al pneului care o inconjoara: daca umflam anvelopa, dar expansiunea ei este cuprinsa in pneu, presiunea si duritatea ansamblului vor creste. Trebuie sa stiti ca membrana care captuseste minicavitatile — endoteliul — secreta monoxid de azot, aceasta fiind o substanta care provoaca vasodilatatia miniarterelor si minicavitatilor, provocand relaxarea fibrelor musculare netede ale vaselor.

Erectia barbatului si excitatia este controlata de sistemul nervos autonom, format din sistemul simpatic si sistemul parasimpatic. Simpaticul comanda starea flasca: el determina vasoconstrictia arteriolei aferente cavitatii, ceea ce provoaca o reducere a sangelui continut si dezumflarea; mediatorul chimic al sistemului simpatic este noradrenalina. Sistemul parasimpatic dirijeaza erectia barbatului, determina vasodilatarea arteriolei care merge la cavitate, ceea ce face sa creasca volumul de sange, iar aceasta sa se umfle; mediatorul chimic al parasimpaticului este acetilcolina.

Atunci cand nu exista excitatie, simpaticul este cel care conduce, exista un tonus simpatic permanent care mentine minicavitatile in stare flasca (si penisul moale). In caz de excitatie, stimularile sexuale sting tonusul simpatic, parasimpaticul dirijand activitatea, producand umflarea minicavitatilor si deci erectia penisului.

Frica, stresul, frigul provoaca o secretie de adrenalina — mediator chimic al simpaticului — prin glandele suprarenale, ceea ce face erectia barbatului si excitatia imposibila. Vointa nu poate comanda erectiei, fenomen care depinde exclusiv de sistemul nervos autonom.